Friday, December 31, 2010

coretan 2010

Duduk tak duduk,tahun 2011 semakin menghampiri.Begitu banyak peristiwa yang berlaku dalam tahun 2010.Terasa berat sekali untuk meninggalkan tahun yang penuh dengan kenangan manis dan pahit ini.Tetapi apakan daya,saya sesungguhnya tidak mempunyai kuasa untuk menghalangnya.

Hidup harus diteruskan.Segala yang berlaku akan dijadikan pengajaran...ya Allah kau jadikanlah tahun 2011 sebuah tahun yang penuh dengan keseronokan,kebahagiaan...
Saya akan menggunakan tahun ini sebaik mungkin.Tidak akan mensia-siakannya ! Ya,saya tidak akan ! Segalanya cabaran,akan saya tempuh dengan baiknya !

Segala kenangan tidak akan saya lupakan.Semuanya akan tersimpan kemas dalam hatiku.Percayalah !

Dengan rasa rendah diri,saya memohon maaf keatas semua salah-salah saya yang lampau.Marilah kita tutup buku 2010 dan mulakan hidup yang baru.

Saya akan merealisasikan impian saya,insyaAllah.Tidak ada apa yang dapat menghalangnya melainkan dengan izin Allah.Tahun 2011,here i come !

Sunday, December 26, 2010

Manusia...

Sememangnya lumrah manusia,ditimpa dengan pelbagai ujian.Demi untuk memantapkan iman,ujian itu amat penting.Namun kadangkala,kita sering terlupa bahawa setiap kesulitan yang berlaku,terdapat hikmah disebaliknya.

Apabila kita mengecap kebahagiaan,segala kesusahan dilupakan.Apabila kita ditimpa kesusahan,segala kebahagiaan dilupakan.Manusia....

Setiap insan tidak pernah terlepas daripada menerima ujian dan rezeki,tidak walaupun sehari.
Kita sedar akan hakikat tersebut,tetapi mengapa masih sukar untuk kita menerimanya?

Disaat kita mendapat bala,kita menangis,meraung,meminta pertolongan Allah,berdoa siang dan malam meminta pertolonganNya namun pabila kita mendapat kebahagiaan,kemasyuran,kemakmuran....kita lupa.Lupa untuk mengucap kata kesyukuran.Lupa kepada siapa yang memberi kita kebahagiaan,kemasyuran,kemakmuran tersebut.Mengapa !?

Dari kecil,kita telah diajar akan kewujudan syurga dan neraka.Untuk masuk ke syurga,kita harus memperbanyakkan amal ibadat,pahala...tinggalkan larangan Allah.
Namun,adakah kita lupa atau masih tidak sedar atau tidak percaya semua itu sehinggakan perkara yang membawa dosa diagung-agungkan,perkara yang membawa pahala diperlekeh-lekehkan !?

Insan bergelar manusia merupakan satu makhluk yang diciptakan tidak sempurna.Saya pernah bertanya,"mengapa begitu?".Waktu itu,saya masih terlalu kecil untuk memahami perkara tersebut.Semakin saya membesar,saya memperoleh jawapannya.Kita diciptakan sedemikian pasti ada alasan disebaliknya iaitu ketidaksempurnaan kita adalah merupakan sebuah ujian.

Tetapi wajarkah kita menggunakan alasan tersebut untuk tidak berusaha? Tidak berusaha untuk menjadi seorang insan yang BERIMAN,BERTAKWA,HEBAT dari segenap aspek !?

Ingatlah,kita hidup di atas muka bumi ini,hanyalah sementara.Untuk memperoleh kebahagiaan yang hakiki di akhirat kelak,amal ibadat perlu diperbanyakkan didunia.Amatlah tidak wajar bagi kita menggunakan alasan 'manusia tidak sempurna' untuk tidak berusaha.
Kebahagiaan maupun kesusahan merupakan sebuah ujian....sentiasalah ingat kepada Allah SWT walau dalam apa jua keadaan sekalipun.

p/s:Sebagai sebuah renungan bersama.

Wednesday, December 22, 2010

2011 Tandanya Diriku Yang Baru


"Seulas senyuman,
Sekilas pandangan,
Adalah bicara sepi dari lubuk hati."


Musim cuti sekolahku kian berakhir.Hari bersilih ganti,rasa kebosanan kian menebal didadaku.
Seperti orang yang tidak tahu arah tujuannya,aku menghampiri rak buku yang tersergam kukuh didalam bilik.Setelah dibelek hampir setiap buku,akhirnya jari aku yang asyik menari,memilih sebuah novel yang agak tebal melebihi 400 mukasurat.

Dipelukanya novel itu erat2 ke tempat tidurku dengan harapan buku itu dapat menutup mataku yang masih segar melihat dunia dan sekaligus membawaku melayari mimpi2 indah.Tidakku sangka semakinku harungi setiap mukasurat novel itu,semakin ketagih aku ingin membacanya.
Berkuasa sungguh novel itu !

Kebenarannya,sebelum ini tidak pernahku suka membaca novel2 cinta apatah lagi novel itu dibahasakan dalam bahasa ibunda.Bukan apa,bagi pendapatku penulisan orang Melayu selalunya jiwang dan tidak berdiri diatas bumi yang nyata.Tetapi takku sangka ini pula yang jadi.
Tanggapanku selama ini,sama sekali salah.

Sebuah penulisan karya hebat Umi Azrini,novel milik kawan kakandaku ini memang menyentuh hati.Diriku bagaikan dirasuk oleh karakter Reen,heroin novel Sejujur Hatimu itu.Hati dan perasaanku dibawa mengharungi setiap kisah yang dicoretkan dalam novel tersebut.

Aku seakan-akan memahami setiap perasaan yang dirasakan oleh karakter tersebut.70 bab berjaya aku habiskan dalam tempoh 2 hari. Andai kata,aku ialah Nik Nazrini (Reen) ... betapa indahnya hidup aku. Walaupun ditimpa pelbagai kesulitan , namun cabaran itu berjaya diharunginya. Kelihatan begitu mudah sekali bagi dia untuk menyelesaikan masalahnya.

Walaupun begitu,aku masih dapat membawa pulang kebaikan setelah tamat mengharungi pengembaraan hidup bersama Nik Nazrini. Bukan sahaja novel itu mengajar aku tentang gaya penulisan malah buku itu memberi aku sebuah inspirasi untuk berusaha membina sebuah kehidupan bahagia.Mungkin saat ini,ayat aku terlalu jiwang ... tetapi biarlah.Aku ingin biarkan diriku diulit mimpi untuk beberapa ketika lagi.Bukan selalu.Haha !

Dengan kuasanya,novel ini sudah berjaya membantu membentuk diriku yang baru. Jadi bersiap-sedialah... menghadapi hari-hari bersama Amiera Basir yang baru !

:D

Sunday, December 19, 2010

Kutuk Mengutuk

Kemana-mana sahaja saya bawak diri,pasti telinga saya akan mengesan suara2 sumbang sedang mengeluarkan idea2 kutukan.Bukan sombong untuk join sekali cuma hati terasa berat untuk duduk sekali menyumbangkan idea.Siapalah kita untuk senang2 mengatakan keburukan orang lain.Apa yang membezakan diri kita daripada insan lain untuk membicarakan the bad side of them?Sudahkan kita meminta permission mereka untuk manjadikan mereka sebagai model bahan kutukan,bahan perbincangan dan bahan ketawa?

Bagi saya,tidaklah salah untuk meluahkan perasaan,untuk membincangkan apa yang terbaik untuk kebaikan sejagat (pengajaran) ... tetapi apa yang salahnya ialah apabila kita menjadikan perkara sedemikian sebagai hobi,sebagai bahan mengisi masa lapang.Perbuatan tersebut automatiknya bertukar menjadi mengumpat.

Tidak pernahkah kita terfikir sekiranya,perkara tersebut berlaku ke atas diri kita? Pastinya,kita akan berasa marah,bukan? Bagaimana sekiranya,sedang kita asyik merembeskan 'ideologi' bersama kawan2 yang lain,'tokoh' perbincangan kita itu secara tidak sengaja terdengar perbualan tersebut. Saya pasti,sekiranya orang itu adalah seorang yang panas baran,dia tidak akan teragak2 mengambil satu tindakan yang kita tak jangka kan.

Perkara sebegini ialah perkara tipikal,yang berlaku dimana-mana sahaja.Bukan sahaja didalam perimeter kelas,bilik guru,pejabat,rumah malah juga dalam surau. Surau !? Subhanallah...
Sedarlah ibu2,makcik2....perbuatan anda2 ini akan memberikan satu pantulan yang tidak baik kepada anak2.

Zaman kanak-kanak ialah satu zaman pembesaran. Jika mereka memperoleh pengajaran yang tidak baik,jalan lurus yang mereka lalui akan automatiknya berubah haluan...terpesong.
Kesan yang lebih buruk akan terjadi sekiranya mereka masih tidak menerima kesedaran walaupun sudah dewasa.Adakah itu yang ibu2,bapa2,kakak2,abang2 mahukan?
Tidak perlu lah kita mewariskan perbuatan busuk kita itu kepada mereka.
Tidak perlu ! Kasihanilah mereka,kita sepatutnya bertanggungjawab membentuk mereka menjadi seorang insan yang berakhlak TIP TOP ! Bukan berakhlak kerang busuk seperti kita.

Tetapi masih,mangumpat ada kebaikannya.Mengumpat adalah haram,tetapi harus untuk keadaan2 yang tertentu.Kesimpulannya,jika ingin melakukan sesuatu...haruslah berlandaskan kepada niat.Sekiranya niat kelihatannya agak tidak baik,jauhilah dan sebaliknya.


p/s: Hanyalah untuk renungan kita bersama


Monday, December 13, 2010

Friendship : Sorry

"Right now,it is very hard for me to believe in friendship.For me,all of that just nonsense.Why should we waste our time in such thing?We're not only waste our time,we're also waste our energy."

Lepas dilukai dengan teruknya oleh kawan sendiri,dah tak ada space lagi untuk saya terima benda2 macam tu.I've tried so hard to forgive and forget all of the things,but the wound in my heart will not easily wash away.

Memang la terasa jaelous bila terngok manusia2 kat luar ada kawan sendiri,share semua dengan kawan depa tu tapi bila difikir-fikirkan balik...tak ada maknanya semua tu kat saya.Banyak lagi hal lagi yang perlu dititik beratkan daripada benda2 macam tu.

Saya rasa,saya memang tak akan ada dan tak akan pernah ada kawan yang akan stick with me 24/7 dengan keadaan diri saya yang complicated ni.And saya rasa tak akan ada manusia dimuka bumi ni pun akan stand hidup dengan saya.

I've tried so much way to be the best but at the end of the day,i realize that i cant be the one.
Sorry to whom that i had hurt before.

No denying,that people hardly to understand me,i cant even understand myself either.
Kepada orang yang tak pernah sakiti hati saya LANSUNG,I'm sorry...but I have to.
You're so kind to me,you really care about me but I cant stand looking at you solving all the problems i have created.I cant stand looking how nice you treated me.You've distracted me with your kindness.You're too good for me.Even saya pun cant treat you as nice as you did.
I think our friendship will not gonna work out.I'm feeling very bad about this but all i can do is apologize.

p/s: I'm truly sorry....

Saturday, December 11, 2010

Suka,Sayang

Definisi suka dan sayang tidak pernah sehaluan.Tetapi,masih ramai pihak menyalah ertikan kedua-dua perkataan tersebut.Suka ialah perasaan senang terhadap sesuatu perkara.Perasaan suka merupakan satu rasa dimana hanya akan hadir pada masa,keadaan yang tertentu.

Manakala sayang ialah perasaan dimana,apabila kita menyayangi sesuatu perkara itu,kita perlu bertanggungjawab menjaga perkara tersebut dalam semua aspek.Rasa sayang amat susah dicari dan memerlukan masa yang panjang untuk menjumpainya.

Pasti anda tertanya-tanya,mengapa saya membicarakan soal ini dalam entry saya pada kali ini.Baiklah,ceritanya agak panjang jadi saya akan pendekkan.Saya sering tertanya-tanya,bagaimana seseorang itu mampu meluahkan rasa sayangnya terhadap seseorang individu yang baru ditemuinya dalam jangka masa sehari.Tidakkah itu pelik sedangkan seperti yang saya katakan perasaan sayang itu mengambil masa yang panjang untuk ditemui.

Bagaimana seseorang itu mudah memberikan perasaan sayangnya kepada seorang yang bukan muhrim tetapi tidak kepada orang yang mempunyai pertalian darah dengannya.
Mereka sanggup menyerahkan segalanya kepada sang kekasih tetapi tidak kepada kedua orang tuanya.

Mereka meluahkan kata sayang tetapi hakikatnya mereka sendiri tidak begitu pasti apakah definisi sayang itu.Mereka mengatakan sayang sebaik melihat keindahan rupa paras seseorang hamba Allah itu tetapi hakikatnya itu hanya perasaan suka.
Sayang tidak mengukur rupa paras seperti perasaan kita terhadap kedua ibu bapa.

Setiap insan mempunyai perasaan suka tetapi perasaan suka yang dikaburi oleh nafsu serakah hanya akan membawa padah.Hati menjadi buta pabila nafsu mendominasi hati.Hasilnya,hati tidak dapat menentukan mana baik dan mana buruk.Nafsu yang akan memimpin gerak geri.

Apa yang ingin saya tegaskan disini ialah tidak salah untuk menyukai sesuatu kerana rasa suka itu merupakan sebahagian daripada lumrah manusia tetapi kita harus ingat,suka dan sayang adalah dua perkataan yang berbeda dari segi definisi.Suka juga boleh membawa padah sekiranya perasaan itu dipimpin oleh nafsu.

p/s:Minta maaf jika penyampaiannya tidak begitu baik.Hanya untuk renungan bersama.

Monday, December 6, 2010

Kenangan 2010



Well saya buat vid ni bukan atas niat untuk meniru orang tu (sapa yang paham,paham la) . Ianya hanya satu kebetulan saja ! Sorry sebab vid ni tak berapa elok ya. Sekadar yang mampu saja ni.
:P

Tuesday, November 30, 2010

Mari kita kongsi....

Kanak2 zaman sekarang;some terbuka minda mereka,the others still berada di takuk yang sama. Segelintir masih berpendapat,"Wahh..we're still young,enjoy la hidup ni sepuas-puasnya"....
Adakah dengan haru biru,kekusutan suasana dunia hari ini,kita masih mampu untuk enjoy hidup ini,tutup sebelah mata kita demi untuk melayan keseronokan diri didunia ini?

Saya bersetuju bahawa kita ini,masih muda...masih banyak perkara yang perlu kita terokai.Tapi itu bukan alasan bagi kita untuk terus melayan keasyikan dunia hinggakan ada perkara yang kita lakukan mampu untuk membinasakan diri kita sendiri.

Saya bakal melangkah kaki menjadi seorang gadis berusia 15 tahun.Orang cakap,saya baru nak masuk 15...kenapa pulak saya harus penat2 kan kepala saya memikirkan soal2 ni....?

Tidakkah anda terfikir,kita sekarang sudah berada di akhir zaman.Masa yang bergerak terasa begitu pantas.Penting sangatkah untuk kita menikmati kelazatan dunia ni?Saya rasa adalah lebih baik jika saya mula untuk mempersiapkan diri dengan ilmu agama dan kekuatan iman bagi menghadapi masa depan.Ya,kita sememangnya tidak tahu..apa yang bakal terjadi di masa depan kelak...kerana itulah kita perlu siapkan diri.

Acap kali,saban hari...we see with our own eyes,we hear with our own ears kejadian2 yang menimpa saudara kita di negara2 luar.Kita mendengar di televisyen,radio....kita melihat di kaca2 tv dan surat khabar....bagaimana mereka diseksa,disakiti,dibunuh dengan kejam.Terasa begitu sayu tatkala melihat akan keadaan mereka.Mulut tidak putus2 mengucap kalimah Allah,tidak putus2 mengeji perbuatan kejam dan hina mereka.Kejadian2 yang berlaku di sekeliling kita ini sepatutnya menjadi tauladan dan pengjaran tapi tidak,kita hanya pandai mengutuk2 perbuatan kejam manusia terhadap manusia...dalam masa yang sama masih tidak sedar akan kekejaman kita terhadap diri sendiri.

Tidakkah kita mempunyai rasa sedih tatkala melihat anak2 muda yang bakal menjadi pemimpin suatu masa kelak...hancur binasa dek kelunturan moral yang makin menguasai diri?Tidakkah kita mempunyai rasa kesal melihat diri mereka hanyut melayan nafsu?Saya sesungguhnya merasa amat kesal,sedih melihat generasi,remaja2 seusia saya yang dimana masih tidak mempunyai kesedaran untuk mengubah diri mereka.Bertambah pilu apabila menyedari bahawa saya masih mempunyai adik2 yang bakal menjadi seorang remaja suatu masa nanti.Tidak mahu mereka menjadi seperti remaja2 diluar sana,saya hanya mampu bertawakal,berdoa kepada Allah Yang Maha Berkuasa agar tetapkan iman mereka.

Kesimpulannya,marilah kita sama2 berazam untuk menjadikan diri kita seorang insan yang cemerlang dari semua aspek.Marilah kita sama2 pandang ke belakang,muhasabah diri,menyesali akan kesilapan yang telah dilakukan tanpa kita sedari.Moga2 kita bakal menjadi seorang insan,manusia,hamba Allah yang berjaya di dunia maupun akhirat.

P/S:Post ini hanyalah untuk kesedaran umum.

Monday, November 29, 2010

Cuti...

satu cuti yg memboringkan.Ya Allah....! nak tengok tv,subhanallah..boring kot.Online,humm..dok keja menatap kegedikan keboringan kepulunan orang2 ja kat situ.Astaghfiruallah3.....(sorry ayat agak kasar)..nak tidur...Allah..dah dapat cukup tidur dah.Tak larat dah uh nak tidur.Apa lagi huh....hummm....bergaduh.haha....tu tak payah suruh pun,memang dah buat.Update belog,dah tak ada idea.Merantau....kalaulah abah rajin nak bawak kami pi jalan2...huhu.
Baca buku.hoho.tengah mencari buku cerita yang best2 ni...(acehh).Outing,memang dah selalu sangat dah berouting2 ni sampai naik muak dah.Haha ! Takut abah kata apa pulak,dok keluar tiap2 minggu.
So,camtulah.Memang tak ada aktiviti lansung cuti ni ! Boring gila ! Warghh....

Wednesday, November 24, 2010

20/11/10-Sabtu

-Hari yang amat menyedihkan.

-Al-Fatihah buat tokwan yang telah pulang ke rahmatuallah.

Wednesday, November 17, 2010

Fitnah !

Okay...mungkin bagi sesetengah daripada anda yang sedang menatap skrin laptop or komputer tu tertanya-tanya,"FITNAH !!?"
Selepas anda membaca post saya ini,mungkin anda akan membenci,menghina,mengkeji saya ni tapi yang ni ikhlas daripada hati saya.
Kita ni,sebagai hamba Allah tidak perfect,begitu juga saya.Oleh itu,kita kena saling berteguran jika ada sesiapa diantara kita yang melakukan kemungkaran.Ini lah apa yang saya cuba lakukan..apa yang saya mampu.
Not interesting?Boleh,baca post2 saya yang lain....
Interesting?Teruskan membaca...

I'm always wondering weather what they said in fb true or not.Apa yang saya maksudkan disini ialah kata2 atau ungkapan2 cinta yang dikeluarkan.Tapi apa yang saya ingin perkatakan disini ialah pasal dosa.Bukankah apa yang mereka2 tu keluarkan di public spt fb tu bole bwk kepada fitnah?
"i love u",I'll do anything for u","I can't live without u''...
Betapa indahnya kalau apa yang mereka ungkapkan itu benar2 belaka tetapi apakah mereka betul2 maksudkannya?Jadi,apa motif sebenar mereka berkata sebegitu jika mereka tidak betul2 maksudkannya?

Kata2 sebegitu bagi saya,tidak membawa banyak kebaikan melainkan keburukan.Ada orang suka,sokong dengan apa yang mereka tu cakap tapi ada juga pihak yang annoy dengan perkara tu.Orang akan terus memperkatakan soal tu,orang akan terus memberi tanggapan yang busuk kepada si penulis tu.Mungkin kita akan kata,
"Eh lantak la ! Fb aku,suka hati lah." "Depa tu jeles sebenarnya" "Depa yang dapat dosa sebab fitnah aku"

Sebenarnya,kita yang dosa.Sebab apa?Sebab kita yang menimbulkan fitnah tersebut.
Tidakkah kita sedar bahawa fitnah itu timbul hasil daripada kelakuan kita sendiri.
Tidakkah kita terfikir kenapa Islam melarang perempuan berdua-duaan dengan lelaki yang bukan muhrim itu adalah kerana akan menimbulkan fitnah.Sama la dengan kes ni.

Berdating.Saya sesungguhnya tidak reti mencari isi tentang dating2 ni.Tapi apa yang saya lihat dimata saya,kanak2 di sekeliling saya terutamanya yang seumur saya...sanggup meninggalkan waktu solat semata2 untuk berdating.Kita kena sedar yang kita ni hidup dalam komuniti.Orang sentiasa memandang kita.Apa la yang mereka bisikkan dalam hati mereka jika lihat kita berkelakuan sebegitu?
Hasilnya,orang akan bertanggapan buruk terhadap kita n yang teruknya lagi..orang akan mengumpat pasal kita.

Oleh itu,sedarlah wahai teman2 ku...

p/s:Mintak maaf sekiranya penyampaian saya tidak memuaskan.

Sunday, November 14, 2010

Merdeka...

14th November,few minutes before the clock turn to 1 pm

-Another 27 minutes to achieve freedom.

-The clock is ticking,tick-tock,tick-tock.!

-Can't wait for that....

5 minutes after that....

-What time is it???

-12.40.Another 20 minutes ! Come on..come on.

-Waiting with patient ! Staring at the clock*

-Why everyone look so dull?Grinning to them*

-Another 5 mins? Yeppi....

-Checking all the answers....and.....waiting .....and waiting*

-"Pass up your paper". Wohooo.....merdeka !!!


Huhu.....



Friday, November 5, 2010

Bencana

Seperti yang kalian sudah ketahui,baru2 ni baru saja berlaku bencana yang agak besar iaitu banjir di Jitra.Semua yang terlibat pastinya sedih kan?Yalah,mau nya tidak...semua perabot2,buku2,baju2...rosak..tenggelam dalam air.

Tapi,sesedih2 kita,sekesal2 kita..kita kena ingat yang semua ni adalah dugaan.Allah izinkan bencana ni berlaku untuk menguji kita.Allah turunkan bala ni untuk menghapuskan dosa kita.Janganlah kita sesekali kata bahawa Allah ini lazim.Bersabarlah,bertawakallah.Itulah yang paling terbaik.

“Tiap-tiap diri akan merasai mati, dan Kami menguji kamu
dengan kesusahan dan kesenangan sebagai cubaan; dan
kepada Kamilah kamu semua akan dikembalikan”

Dari Abu Hurairah (r.a), Rasulullah (s.a.w) berabda: “Tidaklah
seorang muslim ditimpa keletihan, penyakit, kekhuatiran,
kesusahan, gangguan, kesedihan walaupun hanya sebatang duri
yang menusuknya melainkan Allah menghapus sebahagian dari
kesalahan-kesalahannya"

“Sesungguhnya Allah tidak berbuat zalim kepada manusia
sedikitpun, akan tetapi manusia itu yang berbuat zalim
kepada diri mereka sendiri”

Dari Shuhaib (r.a), Rasulullah (s.a.w) bersabda: “Sungguh
menakjubkan urusan orang mukmin. Sesungguhnya semua
urusannya merupakan kebaikan dan hal ini tidak terjadi kecuali
bagi orang mukmin. Jika dia mendapat kegembiraan, maka dia
bersyukur dan itu merupakan kebaikan baginya dan jika dia
mendapat kesusahan, maka dia bersabar dan ini merupakan
kebaikan baginya"

Sunday, October 24, 2010

Hilangkan Stress

Saya amat memahami jika anda berasa stress sekarang kerana bahang exam yang semakin hampir itu mengganggu hidup anda buat masa ini.Oleh itu,lepaskan lah stress anda itu dengan ketawa ! Warnailah hidup anda yang lesu itu dengan gelak ketawa.Seperti mana saya yang amat telah menjadikan ketawa itu sebagai satu hobi . Hehe ...

Jika anda tidak reti atau tidak mampu ketawa,saksikanlah video ini.Mungkin dapat membantu...




Sunday, October 17, 2010

PLEASE..

-Mengapa susah sangat kamu nak dengaq cakap saya !? Tiap2 hari,marah2. Kalau saya balas,kamu kata saya menjawab.Kalau saya dok senyap,kamu kata saya salah. Macam mana !? Saya nak jadi baik..tapi susah.Saya tak cukup baik ke? Saya perhatikan kamu buat saya macam tu dari kecik lagi.Saya dahagakan kasih sayang kamu.Kamu mengerti ke tidak?Siapa saya kepada kamu?Saya nak mintak maaf,tapi saya malu,segan,takut diejek.Tolong lah....

-Eh eh,awak moody la.Tak,saya tak moody la.Ye,awak moody.Ish ! Bila pulak saya moody ni !? Mungkin saya tengah serius..bukan bermaksud saya moody.Mungkin jugak saya ngantuk,bukan bermaksud saya moody.Maybe jugak sebab saya lapar..tak boleh la nak ceria waktu lapaq !!! Saya sakit pun bole jadi jugak.Tak kan la waktu sakit,nak gelak2...SAYA TAK SEMESTINYA MOODY !!!!!!

-Saya tak mo cakap dengan awak...awak muka tensyen.Lorh..cakap jelah ! tak mo,tak mo lah ! Grrrr....lantaklah ! Saya oke.Cakap jelah.Haih...Orang bukan tensyen,orang nak serius.Paham dak !?

Keluar ! Saya kata keluar.Kalau tidak,saya bagi nama kamu kat cikgu.Huh...minah ni.Buat garang pulak..benci lah! Saya bukan buat garang,saya nak jalankan tugas.Mentang2 saya kawan kamu,kamu boleh suka2 buat macam ni.Mintak maaf la kalau saya kasar sangat.Tapi,tolong lah paham.....!!

Tolonglah fahami diri saya ni..



Thursday, October 14, 2010

Hari Yang Membawa Senyuman


(edit)

Memang la..aku sayang gila dengan kelas aku.Hari2 gelap yang aku sangkakan akan melanda diriku,awal tahun dulu..memang sudah mereka buktikan bahawa statement tu sama sekali salah.SALAH ye ! Tak sangka ya,budak2 kelas aku ni memang sporting2 belaka.Jamuan yang
terbest pernah aku rasa dalam hidup aku setakat ni.

Sebelum aku membuka al kisahnya,ingin aku tegaskan disini bahawa aku amat
suka,sayang,bangga dengan kelas 2cm
.
AL KISAH JAMUAN KELAS 2CM
Aku bersiap-siap pukui 1 tu,lengkap dengan pakai my best dress,solat,perfume
apa semua.Then call aeli,msg2 reen2 untuk set tempat untuk menjemput aku.Lepas siap apa
semua,aku punfetch my bag,seplastik snek 7 jenis dan memulakan langkah kanan keluar dari
rumah menuju ke fruitstall,tempat yang ku sudah berjanji untuk menunggu reen2.

Reen2 sampai dan kemudiannya,aku masuk ke dalam keretanya,dan menunggu ON selama 5minit,10 saat.ON tiba dengan amanya.Dia masuk ke dalam kereta dan abang saudara reen2
menstart enjin keretanya.

Kami tiba di lokasi dan menemui orang yang paling awal tiba di lokasi iaitu ayaya dan aen.Kamipun apa lagi,bersembang2,berpic2...lah.!

Lepas sekian minit,penduduk2 kg 2cm pun tiba dengan makanan2,air2 dan bermacam lagi.Dengan tidak sabarnya,kami menyusun semua makanan2,air2 dan terdiri darip
ada pizza 4jenis,kfc,air 8 botol iaitu air oren mirenda;pepsi dan apple tropicana twister....
Kami pun,bersopan santun nya,q up untuk mengambil makanan masing2
.
Puteri puteri 2cm yang menyusun makanan,menjemput para putera putera yang sedang
khusyuk bermain bola tak ikut masatu untuk makan.

Usainya makan2...para camera crew menfetch camera masing2 untuk sesi foto berfoto.Waktu ni memang happening.Tak larat berposing dah budak2 2 cm ni...Tapi takpa,demi untuk
menangkap gambaq...mereka kuatkan semangat untuk terus berposing.

(edit)


Lepas 'shooting',buat apa tah?Ha ! Kakak2 2 cm belanja semua AISKRIM ! TIME FOR ICECREAM !! Yeppi...maka terukirlah senyuman kegembiraan pada wajah adek2 2cm.Semua,jom ke pentas untuk bermain game !! Lantas semua putera2 dan puteri2 membuat rombongan menuju ke pentas tidak berbumbung itu
untuk acara game. Truth Or dare ! Memang acara kemuncak jamuan tu.Happening tahap ! Kakak pengawas ni (not aina) kena ucap"wa ai ni" kat si anak paksu ni.! Paksu nya pulak
kena nyanyi lagu barnie.Haha..muka kawan merah.Tuh la,hampa amik
lagi dare,kan dah kena. Nady kena duk on my lap.Wahaha.!
Aku pulak kena memekak 'my husband has ran away ! Please help me.'.Malu kot. Yang pali
ng lawaknya bila si anak paksu ni..kena listkan annoying habit orang2 kat situ.I kena cap ketidakstabilan emosi u.
Haha ! Takpa2,sweet memory.Syira tak join pun game tu sebab tunggu kedatangan ayahandanya manakala pini and dayah dok berdating.Maan,paan n Daham pulak..tak abeh2 dengan bola depa.Haih...
(edit)


Tengok ja cuaca mendung,kami pun pulang ke stage berbumbung untuk mengemas makanan.Warga2 lelaki bertawaf keliling tasik tu.Depa nak excercise untuk main bola.Habeh kemas2,cup2 makanan untuk bawak balik,kami pi pulak bertapak kat bawah pokok untuk berpiknik fasa kedua sambil menonton orang laki main bola.Nak tengok,hebat ke tidak.Tiba2 idea bernas pop out kat otak mereka untuk mencall ratu chopra.Sembang2 la dengan dia.Dia kan tak join party tu,terasa la sedikit kehilangan.Kami makan2...sembang2...then mak ex gf sheikh
call...dia pun ajak aku balik(aku menumpang).

Balik2 tu,tak sangka.! Orang yang tak balik lagi tu telah bersuka ria di belakang aku.Sanggup depa.Kejam sungguh ! Waktu aku ada,tak la pulak diajak bersuka ria.Amoih..nak kena ni !
Depa main tuju kasut you...i geram nih ! haha....

So camtu lah al kisahnya.Penat bercerita.Memang superb.The best lah ! I love 2 cm.I love my friends dalam kelas tu ! Aku bangga dengan 2 cm.Bagi yang tak puas ati kat kelas aku tu,Talk to my hand lah !


Saturday, October 9, 2010

Ouch,my sole !

1)Hari Khamis tu,km budak2 form 2 cuti tau..sebab form 3 pmr...(eh awat pulak tetiba cakap camni ni?oke tukaq2).Aku keluaq la dengan pina,cidan,amir,danial...actually ramei lagi budak2 form yang keluaq hari tu.Jadi cam tempat persinggahan smj la plak.Kami(me and pina) keluaq actually sebab beli barang.Tiba-tiba pulak geng laki tu appeared(acehh).So takpa la,pi jemput depa sat lepas tu aku dengan pina beli barang keperluan untuk jamuan sementara depa main game.Patuh jumpa depa balik kat nash...makan makan makan...lepas tu main boling sat..check out2 handfon...pas tuh pulangggg....

2)Keesokan harinya,aku pi join kelas tambahan math budak 2 ar..pi dengan basikal adek..ya Allah,tak ada angin ! Geram nya...bawak basikal tanpa angin tu memang letih.Oke2..lepas habis kelas,pi la ikut depa pi aneka jap..round2,check2 mata,beli2 barang..then balik umah.Kayuh lagi basikal..sakitnya kaki !

3)Petang tu,janji dah dengan nana(my kakak)..nak pi shopping sama2...tunggu dia punya tunggu..sampai kui3.Ish...pi jalan mana lah dia ni??? Then kui 3 tu dia and qis mai fetch aku di rumah.Oke pi jalah shopping dengan depa.Mula2..pi tengok baju lepas tu,tengok beg..berjam tunggu nana tu nak beli beg..akula yang kena jadi model dia.Lepas tengok beg,kasut..seluaq...kain..tudung...kembali pada baju dan kasut balik.Penat3 ! Dah la pakai heels..sakit nya kaki ! Tak habis kat situ,depa round pi tempat lain pulak demi misi mencari skirt for qis.! At last,kui 8 tu dia jumpa la skirt yang dicari-cari tu..and dia pun hantarlah saya dan kakak pulang ke rumah.Dalam otak,dah terbayang-bayang laptop dan katil untuk diserang tu.Bukak2 ja kasut,Ouch my sole ! I cant walk.! haha....


Wednesday, October 6, 2010

Whee3...!

semalam...best gila kat sekolah.Kan ustazah suruh bawak tepung/debu tanah untuk buat amali pertepungan eh eh bukan tayammum.Malangnya(aceh) ustazah tak masuk kelas akibat terlalu bizi..so kami pun,orang2 yang sedang tekun menungguk kedatangan ustazah dengan penuh kesabaran membuka plastik beg yang berisi tepung itu dan MEMBUAT TAYAMMUM SENDIRI.Alangkah gembiranya kami mencalit2 tepung kepada muka kawan2...Aku telah diserang oleh pina n shidah.2 sekaligus..where aci,kalah uh ! :( (tarik muka*)

si pina-pina bawak cam baharunya yang bewarna pink itu ke sekolah.shhh..jangan bagitau cikgu.Kami semua apa lagi...membuat parti liar la.Tapi yang terkawal lagi...bestttttttttttt..!!!
Kakak2 dan pakcik2 2cm dok sibuk mengatur plan jamuan..aku hanya membantu sikit2 saja.Well biasa la,budak suka main (lalala)....memang chaos gila.

Hari tu jugak,kami bukan belajaq sangat pun.belajaq alah 3 out of 7 subjek ja.Tu yang syok uh.haha.! Ticer Soh nyanyi dalam kelas bi tadi..."one smile makes two...lalala"haha.camtu lah dia nyanyi..cumey sungguh ticer.Such a randezvoue...(cam tu uh eja..????)..haha...!

In short,memang syok habes semalam.Hari ini ada jaya waris...boleh balik awai.whee whee dry !!! (xleh go gila).Dah la tadi ada maher zain kat mhi(lari tajuk)..mewarnai hariku yang sudah bewarna warni ni...

Monday, October 4, 2010

TABARRUJ

TABARUJ..
apakah erti tabaruj tu?oke...mari kita bersama-sama menyingkap definisi Tabaruj itu
Al-Bukhari rahmatullah 'alaihi ada berkata:“tabarruj, iaitu seorang wanita yang memperlihatkan kecantikan rupa parasnya”.
Daripada ayat itu,kita dapat mengagak maksud tabaruj itu sendiri.Bagi siapa yang masih tidak mendapat erti kata tabaruj itu,ini adalah maksudnya; TABARRUJ ialah mendedahkan kecantikan rupa paras sama ada kecantikan itu di bahagian muka atau di anggota-anggota badan yang lain.
Pasti,para rakan sudah dapat mengetahui apa yang akan dibicarakan oleh saya dalam post ini.Jika ya,bagus.Saya ingin mengfokuskan kepada dosa-dosa yang dilakukakan di dalam faceb,terutamanya kepada kaum hawa.Jika kita lihat,hampir setiap orang yang kita kenal yang mempunyai faceb(of course) akan menukar gambar2 mereka setiap almost every month.Bagi saya,itu bukanlah menjadi satu kesalahan tetapi apa yang salahnya ialah gambar2 mereka itu memperlihatkan aib atau aurat2 mereka.Walaupun,mereka berpakaian sopan,memakai tudung..tetapi itu tidak menghalang daripada mendedahkan aurat mereka.

Saya ambil satu contoh yang mudah;apabila mereka tangkap gambar..pelbagai reaksi muka atau cara posing ditonjolkan.Sebenarnya,tindakan mereka itu dapat menaikkan nafsu lelaki atau kata yang mudah..mengghairahkan lelaki.Cuba bayangkan..sekiranya seorang lelaki tengok gambar itu...kita mendapat 1 dosa...bagaimana jika 100 orang yang tengok...bukan setakat tengok...menatap lagi gambar tersebut.Subhanallah...

Berposing berlebih-lebihan saja sudah mendapat dosa..inikan pula jika lansung tidak menuntup aurat...menunjuk-nunjuk rambut yang pelbagai fesyen,berpakaian tidak cukup kain...bermekap 3 inci...
Allah s.w.t telah berfirman dalamsurah an-Nur ayat 31 yang bermaksud:
“Katakanlah kepada wanita yang beriman: Hendaklah mereka menahan pandangannya dan memelihara kemaluannya, dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang bisa nampak daripadanya. Dan hendaklah mereka menutupkan kain tudung ke dadanya, dan jangan menampakkan perhiasannya, kecuali kepada suami mereka atau ayah mereka atau ayah suami mereka, atau putera-putera mereka, atau putera-putera suami mereka, atau saudara-saudara mereka, putera-putera lelaki mereka, atau putera-putera saudara perempuan mereka, atau wanita-wanita Islam, atau budak-budak yang mereka miliki, atau pelayan-pelayan lelaki yang tidak mempunyai keinginan (terhadap wanita) atau anak-anak yang belum mengerti tentang ‘aurat wanita. Dan jangalah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka.Dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah hai orang-orang yang beriman supaya kamu beruntung.”

Suara.Saya ingin menyentuh mengenai suara.Ya Para Muslimah di luar sana,ketahuilah bahawa perempuan dilarang melunak-lunakkan suara mereka.Suara itu aurat.Bukan sahaja melunak-lunakkan malah melalak2,menjerit2 juga ditegah.

“Hai isteri-isteri Nabi(a.s), kamu sekalian tidaklah seperti wanita yang lain, jika kau bertaqwa. Kerana itu janganlah kamu terlalu lunak dalam bicara sehingga berkeinginanlah orang yang ada perasaan serong di dalam hatinya, tetapi ucaplah perkataan yang baik.” (Al-ahzab: 32)

Oleh itu,berubahlah rakan-rakan ku..berubahlah menjadi seorang Muslimah yang dapat memartabatkan taraf perempuan.Berubahlah menjadi seorang insan yang taat pada perintah Allah.Kerana sesungguhnya Allah itu mengetahui.Setiap larangannya mempunyai sebab yang tersendiri.

p/s:Tujuan saya menulis post ini bukanlah atas niat ingin menunjul-nunjuk atau ingin menunjuk baik tetapi saya berniat sekadar untuk memberi kesedaran dan pengetahuan.Marilah sama-sama kita menuju ke jalan Allah.

Sunday, October 3, 2010

B.a.h.a.g.i.a

Kebahgiaan.Oke,apakah erti kebahgiaan tu yang sebenarnya?Mari kita sama2 terokai.

-Apakah kebahgiaan itu hadir pabila kita dapat mainan baru?hmm...Mungkin..

-Atau kebahgiaan itu merupakan dalam bentuk wang ringgit.Kita dapat kebahgiaan ketika..menang dalam pertandingan siapa mempunyai duit raya yang paling banyak.Adakah...?

-Tetapi mungkinkah kebahagiaan itu dapat dicapai waktu kita dapat 5a dalam upsr?

-Boleh jadi juga,kebahgiaan itu kita dapat waktu kita mendapat tahu ada orang suka kita....hmm....?

-Bagaimana dengan waktu kita ada seorang atau beberapa orang kawan yang kancing sangat dengan kita,kira besties la.Urr...?

-Camana pulak dengan waktu mak ayah kita bagi je apa2 yang kita nak waktu pi shopping...???

-How about dengan,jadi anak emas cikgu?

Susah..susah nak tentukan.

In short,definisi kebahagiaan itu berlainan bagi setiap orang mengikut pandangan mereka.Kebahagiaan itu susah diterjemahkan kerana kadangkala tanpa diduga,kebahagiaan yang kita sangkakan bahagia itu mempunyai kepahitan yang pedih disebaliknya.Terserah kepada setiap individu untuk menilai kebahagiaan itu bagaimana.

Idealogi:Amiera Basir

Friday, October 1, 2010

Wahai hamba di muka bumi ini,sedarlah anda semua bahawa setiap kejadian yang berlaku ada hikmah di sebaliknya.

Ingatlah bahawa syaitan dan jin itu merupakan musuh yang terang nyata bagi manusia.

Amalkan ayat-ayat ruqyah dalam hidup anda,perdengarkanlah ayat-ayat ruqyah di rumah anda,terapkanlah ayat-ayat ruqyah dalam jiwa anda

AYAT-AYAT RUQYAH

  1. Surah Al-Fatihah ( ayat 1-7 )

  2. Surah Al-Baqarah ( ayat 1-5 )

  3. Surah Al-Baqarah ( ayat 102 ) di ulangi sebanyak 7 kali.

  4. Surah Al-Baqarah ( ayat 163-164 )

  5. Surah Al-Baqarah ( ayat 255 )

  6. Surah Al-Baqarah ( ayat 285-286 )

  7. Surah Al-'Imran ( ayat 18-19 )

  8. Surah Al-A'raf ( ayat 54-56 )

  9. Surah Al-A'raf ( ayat 117-122 ) di ulangi sebanyak 7 kali.

  10. Surah Al-A'raf ( ayat 120 ) di ulangi sebanyak 30 kali secara bersendirian

  11. Surah Yunus ( ayat 81-82 ) di ulangi sebanyak 7 kali



  12. Kemudian baca ayat ini:-
إِنَّ اللّهَ سَيُبْطِلُهُ
Sesungguhnya Allah akan menampakkan ketidakbenarannya


Surah Thaha ( ayat 69 ) di ulangi sebanyak 7 kali

Surah Al-Mukminin ( ayat 115-118 )

Surah As-Shaffat ( ayat 1-10 )

Surah Al-Ahqaf ( ayat 29-32 )

Kemudian baca ayat ini sebanyak 7 kali:-


يَا قَوْمَنَا أَجِيبُوا دَاعِيَ اللَّهِ

Surah Ar-Rahman ( ayat 33-36 )

Surah Al-Hasyr ( ayat 21-24 )

Surah Al-Jin ( ayat 1-9 )

Surah A1-Ikhlas ( ayat 1-4 )

Surah Al-Falaq ( ayat 1-5 ) di ulangi sebanyak 9 kali

Surah An-Nas ( ayat 1-6 )

Thursday, September 30, 2010

Trauma ! Trauma ! Trauma !

Semalam memang hari yg penuh dengan ke-siao-an !!!! kenapa tah..since sebelum ramdhan,tgh ramadhan and after ramadhan...dok ada kejadian rasuk ja.MasyaAllah..! oke meh nak cite2 sikit...

28.9-Petang tu pi sembahyang,balik umah cam besa.Malam tu Amir kata ada orang kena.

29.9-Sembahyang zohor:orang semalam kena lagi selepas usainya kami solat.Memang terkejut la tapi x la cuak sangat sebab benda tu jauh dan dah besa dah.
-Waktu belajaq sejarah: tengah2 dok belajaq tiba2 dengaq dum dam dum dam(ayat cekgu) bunyi macam orang baling2 meja kat bawah.Dah tau dah tu apa..cekgu suruh buat bodo tapi dia pun pi tengok so kami semua pun mencelah la sama.
-Rehat: Turun2 dgn shidah.saja-saja la...nak merayau tiba2 tengok orang kerumun dekat tempat nak pi kelas bangunan bawah tu.Aish..tau dah pasai pa.Tiba2 cekgu buat announcement..suruh para muslim muslimah pergi ya surau.Nampak a friend of mine ni nangis.Iring la dia pi surau.
-Surau: Sesampei nya di ya surau,kami book satu tempat untuk duduk.Kami semua kelilig kawan yang dok nangis tu..pujuk dia.Tiba-tiba...ada orang kena dekat depan pintu surau tu.And her besties dok nangis...kawan2 aku dok suruh aku tarik orang yang menangis tu masuk dalam semata-mata sebab aku prefect.Oke hati dah dup dap dup dap dah.Baca bismillah sikitaku pun make my move.And alhamdulillah,aku berjaya tarik si dia masuk dalam.Dalam surau,kami dok baca-baca Yassin dan Al Kursi ramai2...Makin lama,makin ramai yang nangis...cekgu suruh buang semua rantai,gelang,cincin segala macam...ada yang pengsan..setiap penjuru kena..masyaAllah..! Waktu tu,tanyalah siapa2 budak perempuan pun dalam tu,semuanya pasti berasa walaupun sekelumit,perasaan cuak.Takpa,walaupun cuak..tapi jangan berhenti baca ayat kursi,berzikir...insyaAllah x jadi apa-apa.
Waktu nak amik wudhu' untuk solat asar..tiba2 semua budak perempuan jerit..and depa tolak aku keluaq...Ya Allah..sakitnya !!!! Budak laki semua tengok...(agak malu).xpa,semua sambung amik wudhuk...and solat.Lepas solat,baca lagi ayat kursi..Lepas tu cekgu kata,sapa yang parent dia dah datang,bisa pulang.Kami pun geng2 2 cm(girl) bergegas ke kelas bersama-sama mengambil beg2 kami dan turun.Aku pi jumpa cekgu Aida jap,minta tolong tumpangkan.Alhamdulillah..cekgu bagi.And aku pulang.

In short: Alhamdulillah kawan2 aku tak apa2...Moga2 orang yang kena tu akan cepat sembuh...Aku doakan agar Allah pelihara kesejahteraan,keselamatan kita daripada gangguan syaitan.Amin2 Ya Rabbal Alameen....

p/s:Terdapat beberapa scene yang perlu dicut atas sebab2 tertentu..Harap maaf...

Thursday, September 23, 2010

Hapi2 adek2 ku


Okay,aku menjadi adik kecik selama 5 tahun 3 bulan dan zaman tu berakhir lah pada tanggal 7 Mac 2002 pabila adik ku lahir.Maka dengan itu tamatlah zaman adik kecik ku dan sekali gus zaman sunyi ku.Selama ini tak pernah ku sedar dan rasa akan kebahagiaan mempunyai adik.Tak ku tahu yang aku sebenarnya mempunyai tanggungjawab yang besar.So jalanilah hidup ku seperti biasa tanpa mempunyai perasaan sayang terhadap nya sampailah tiba pulak masa untuk adik ku yang kedua lahir pada tahun berikutnya.Hati ku masih tetap tak berperasaan seperti setiap hari.Beberapa tahun kemudian..adik ku yang ketiga keluar daripada rahim ibuku.Betapa gembira nya aku menyambut kedatangannya sebagai penghuni rumah ku yang baru.

Hari makin hari,aku pun membesar.Minda ku semakin matang.Perasaan aku pun sudah diisi dengan warna warni.Selama beberapa tahun aku mencari kasih dan sayang ku terhadap kedua ibu bapaku serta adik beradik ku.Akhirnya ku temui jua dengan kadar yang sedikit.Walaupun sedikit,tapi sekurang-kurangnya..hati aku tidak sunyi daripada men
yayangi ibu bapaku.Dalam aku mencari lagi dengan hasrat untuk menambah perasaan kasih dan sayang,aku tanpa disedari telah terjumpa perasaan kasih sayang yang lain.Aku sudah pandai memberi kasih sayang ku kepada orang lain.Mereka lah lelaki yang aku paling sayang didunia selepas Nabi Muhammad dan bapaku.Merekalah yang mewarnai hidup ku hari-hari dengan gelagat comel mereka itu.Sudah ku bayangkan di kepala otak apa yang bakal mereka jadi suatu hari nanti.Ya Allah,jadikanlah impian ku satu realiti.! amin...

Seperti aku,mereka juga membesar.Tetapi semakin mereka membesar..semakin itulah perasaan takut di dalam hatiku kian menjadi-jadi.Tak dapat ku tahan sebak di dada ini lagi.Maka mengalir lah ia.Aku menyalahkan orang lain atas ketakutan yang melampau ini..tapi adakah wajar aku menunding jari kearah mereka yang tidak lansung berniat untuk melakukan perkara itu?
Bak kata orang lain,"itu merupakan fitrah mereka"...pedih hatiku tatkala mendengar ayat seperti itu.Bagaikan menusuk jantung ku yang sudah sedia sakit ini.Aku tak mahu,mereka menjadi seperti itu.Biarlah mereka berbeza pun,Fitrah ke bukan fitrah ke...aku tak mahu itu berlaku keatas diri mereka.

Ya Allah kau peliharalah mereka,adik-adik ku. Bimbinglah mereka,kuatkanlah iman mereka.Izinkanlah agar mereka menjadi seorang yang berjaya di dunia maupun akhirat suatu hari nanti.Sucikanlah hati mereka,ampunkan lah dosa-dosa mereka.Izinkanlah mereka menjadi seorang hambaMu yang taat pada perintahMu.Jadikanlah mereka anak-anak yang soleh,yang dapat berbakti kepada ibu bapaku.Amin2..Ya Rabbal alamin...


Ammar Musouvi,Ammar Wafiy,Ammar Deedad Sofwan...I love you guys so much.!

p/s:Happy 5th birthday Deedad.!

Monday, September 13, 2010

My Raya This Year

worghh...dah raya keempat dah rupanya.Cepat gila..! Well,raya tahun ni erm boring..macam biasa..tapi tu raya pertama,kedua,ketiga la.Raya pertama,pergi umah kawan2 nana(kakak),umah tok,cam besa la.Raya kedua...pi umah tok jugak.Raya keempat,paling best.Aku ngan pina pi beraya umah cikgu Aida.Ramai la gak pi antaranya;Cidan,Amir,Din,Aniqah,Shameera,Luqman,budak2 kelas 2 Arif..budak2 form 1 smkj...and adelah budak2 lain.Best beraya umah cikgu...dapat duit raya lagi.Whee

Lepas umah cikgu,kami berempat(pina,sham,niqah and aku) pi beraya umah Atikah Chopra(kali kedua buat aku).Actually,raya ketiga tu,Tikah mai beraya umah aku then aku pi umah dia pulak.So ni kali kedua la aku pi.Hee...makan kek coklat dia buat.Perghhh..sedap ! Lepas kami semua beraya umah Tikah..kami pi umah aku.Ramai gila pi ! Aku rasa satu rombongan yang pi umah cikgu Aida tu pi umah aku.Tak dan nak kira.Sibuk layan tetamu.Hehe.Kecuali Din..dia tak pi pun. :(

Serius aku kata,penat ! penat ! penat ! Sat tumpang kereta pina,sat jalan kaki,sat naik basikal.Adoii..! Yoko2...I need you ! Kira oke la,raya aku taun ni.Thanks to Cikgu Aida,Atikah Cullen,Ayah Pina(Pakcik Afizul)...Tapi tak tangkap gambar pun...tak ade camera.humm...rugi2...hish2..
Tahun depan boleh beraya lagi camni.Syiokk2..! haha.Kesian kat my mom la kena masak banyak.Hoho...Budak lelaki waktu sampai umah aku tu,dan2 azan..depa pun pi lah sembahyang kat surau dulu..Cidan iqamat..wow ! hehe...Ibu sempat lagi kata kat depa"bagus sungguh".Tengok la kawan siapa.hehe...

Waktu raya pertama tu,aku pi dah umah maryam mufidah..ikut my sister...umah dia pun oke jugak.So,beraya sakan lah aku raya ni.Sekolah dah nak bukak...hum :( .Tak syiokk !

Saturday, September 11, 2010

Things I Hate.



Okay post saya pada hari ini adalah berkaitan dengan perkara yang saya agak benci dalam hidup.
Kalau anda merasakan tajuk ini seakan-akan menarik,silalah jangan segan-segan selami luahan post saya ini.Jika anda merasakan post ini sebaliknya,anda boleh
back atau log out atau tekan je button pangkah kat atas tu..easy right?Jika(lagi sekali) anda ingin comment2....silalah.Saya bagi keizinan rasmi untuk anda,khas daripada Amiera Basir.

-Saya benci bila budak-budak tambah-tambah di sekolah tu,sekolah kerajaan maupun swasta,yang kononnya nak ikut 'trend nowdays'. Tak salah nak ikut trend cumanya janganlah terlalu excited dengan trend yang diikutkan tu sampaikan betul dan salah tidak diambil kira lansung.

-Kenyataan saya ini mungkin berbaur kejam sedikit dan aka
n make you guys offended.Saya agak benci dengan budak yang selalu dok menghebahkan dan bangga dengan apa yang mereka tahu yang agak orang lain tak tahu(rare).Kononnya,hanya dia se
orang sahaja yang tahu....padahal saya tahu lama dah pasal tu.hehe.Contoh yang paling mudah,seseorang itu baru saja tahu mengenai band itu....dan dia dok bangga dengan pencapaiannya sampaikan dia dok post lagu band tu kat face-b,myspace..etc.Tapi dalam masa yang sama,saya tahu lama dah pasal band tu...dan sudah jemu mendengar lagu mereka.Saya seakan-akan ingin menghempuk kata-kata yang dapat membuatkan orang itu lari menangis kepada ibunya.Haha.!
Sebab perkara ini berlaku setiap hari dalam kehidupan saya.Im sick of it !

-Saya agak tak suka,tak benci lagi...perempuan di sekolah yang konon nak jadi 'stylish' yang sanggup melipat tudung mereka yang seboleh-bolehnya nak bag
i sampai tak nampak mata tu.Jika hanya seorang dua yang memakai fesyen tudung sebegitu,saya boleh terima lagi tapi ini sampaikan hampir setiap perempuan di sekolah mengikut gaya tu.Memang tak leh belah ler ! Kalau dah muka tu tak sesuai dengan gaya lipatan tersebut,tak usah le lipat camtu.Si pemakai tudung sebegitu pastinya tidak lari melengkapkan diri mereka dengan memakai stokin bersaiz xss,kasut colo
rful,tudung untuk adik-adik,baju berkain nipis,kain tergantung.Ia seakan-akan satu set yang diidam-idamkan oleh perempuan.Haih....

Okay,setakat itu saja yang saya boleh kongsikan dengan you guys buat masa sekarang.Saya tak boleh la nak reveal semua di public apa yang saya benci aka tak suka.Nanti,ada rusuhan pulak dekat luar rumah.Hehe.



P/S:Post ini tidak khas kepada mana-mana pihak.Harap maklum.

Tuesday, September 7, 2010

Am i....?

Bagi sesiapa yang mengenali diri ku ini..ada satu soalan yang aku ingin menanyakan.
Adakah aku ini seorang yang jahat lagi kejam?Am I mean..?
Well,begini...sebenarnya satu masa dahulu aku pernah mengalami satu keadaan yang amat mengelirukan.Keadaan itu seakan-akan putus cinta tapi ianya bukan.Saban hari,aku berdoa,meminta supaya aku mendapat seorang kawan yang dapat membimbing aku,seorang pendengar yang baik dan setia.Tapi,sekarang aku tak sure yang kawan aku sekarang ni merupakan orang yang Allah kurniakan yang akan bimbing aku tu.Adakah orang tu merupakan kesalahan aku yang kedua kalau aku jadikan dia sebagai teman baik ku,SEKALI LAGI.Tiap hari,aku cuba menjauhkan diriku daripada si dia tu,tapi makin lama aku rasa makin rapat.Di belakang si dia tu,aku rasa marah sangat..yang membuak-buak tapi di depan dia..aku seakan-akan lupa apa yang dia dah buat kat aku tu.Aku cuba meyakinkan diri aku bahawa,aku BENCI,MELUAT,MENYAMPAH dengan dia.Dia tu cumalah seorang kawan suam-suam saja.Tapi apakah,langkah aku tu betul..? Luka yang masih ada kat hati ni masih terasa pedihnya lagi.Aku sedar yang kita ni sebagai seorang Islam harus sentiasa maaf-bermaafan..tapi terasa begitu susah untuk aku melakukan sedemikian terhadap si dia tu.Aku cuba menggunakan sifatnya yang semakin menggila dan menjengkelkan tu sebagai alasan untuk membenci si dia.Am i a mean person? But i did it just because i felt hurt.

Friday, September 3, 2010

Raya Seminggu Lagi..!

yay ! cutiiii.............! School's out.It's time for raya ! raya,raya ! Aku syok terlebih pulak.hee :D
Kenapa tah,tahun ni tak sabaq nak raya.Rasa cam best je tahun ni.Hehe.Mintak2 la best and mintak2 la dapat duit raya,banyak ! haha.! Tahun ni kena kutip banyak demi merealisasikan impian ku.! yeah !!

Semalam last sekolah..agak syiokk.Memang beraya sakan la kami waktu nak balik tu.Tapi tak sempat pi bilik guru,jumpa cikgu2.Tapi tak pa uh.Sempat jumpa cikgu kelas.Whee

Ibu dengan abah pun dah start buat persiapan raya.So,suasana raya tu dah rasa la.Tu yang best tu.Baju raya pun dah beli.Hooo....gumbira nya.haha.

Nanti waktu raya,nak raya puas2.Pi umah kawan sana,umah kawan sini....hee :D. Takpa2..sabaq2...raya dok ada seminggu lagi.Sabar2 aina oii..sabar.heh

Kepada semua,raya ada lagi seminngu so hayatilah bulan Ramadhan ini sebelum ianya berakhir.