Thursday, March 10, 2011

Lets Explore The World !


5 Mac yang lalu,teman ada la join dengan ini kem yang diberi nama Kem Eksplorasi Rimba 2011 di Kem **** ********.
Sebenarnya kem ini khas untuk para pemimpin sekolah sahaja contoh macam ketua kelas or penolong ketua kelas or penolong kepada penolong ketua kelas atau penolong kepada penolong kepada penolong ketua kelas.
Saya bukanlah seorang pemimpin(jenis pemimpin yang dinyatakan di atas) tapi apakan daya,hati ini terlalu galak untuk menyertainya.

Al kisahnya bermula begini,saya bangun seperti biasa saya selalu bangun untuk pergi ke sekolah. Semua orang tengah nyenyak melayar mimpi lagi (maklumlah,cuti katakan) namun saya sebaliknya.
Tubuh ini tidak pernah mengeksplor alam-alam rimba ini.Manakan tidak,asyik terperap di dalam rumah sahaja.Tidak pernah keluar ke dunia luar.
Terasa seperti ingin melompat-lompat saja,tetapi takut nanti dilabel sebagai orang gila pula.!
Maka,simpanlah keseronokan ini dalam hati.

*

Melangkah kaki keluar ke rumah dengan kaki kanan perlahan-lahan.Disambutnya handle basikal dengan penuh sopan dan santun.
Naiknya atas basikal itu,shhhhhhh.....(bunyi angin menghempas badan).
Seronoknya menghirup udara pagi.!
Tibanya di sekolah,"awat ramai sangat kat sekolah?Salah hari ke ni?"
Intai-intai dalam sekolah,ohhh...tak silap hari.

*

Berkumpul di stadium mini. Whoa ! Macam semut.Betapa ramainya manusia.
Tunggu punya tunggu,cikgu dah habis menyibukkan diri dengan persiapan,maka mereka pun arahkan kumpulan sekian-sekian menuju ke bas.
"Inilah masa yang ditunggu-tunggu".
Naik-naik atas bas,semua berkelakuan seperti tidak pernah naik bas (saya seorang saja kot macam tu).

*

Selepas 20 minit berlalu,sampailah di kem tersebut.
Turun-turun bas,ohhh...inilah kem itu.!
Cikgu-cikgu bawa kami bersantap pagi di sebuah kantin ini.Makanannya baik-baik sahaja.
Tunggu lah kumpulan seterusnya untuk tiba.
Apabila semua orang sudah ada,mereka mengadakan satu sesi taklimat.
Hati kian melonjak-lonjak.

*

Tempat pertama yang diredah ialah ladang getah. Erk,ladang getah ? Getah pun getah lah,first time masuk ini. Cantik juga apabila diamati lama-lama. Punya la jauh perjalanan dalam ladang getah tersebut. Kaki semakin lama makin lemah. Tolong ! Tak terdaya dah !
Lepas tu buat apa tah,hah ! Kemudian kami masuk dalam hutan sekejap.Hutan kecil-kecilan saja.
Then,tiba la di check point pertama.Check point itu di bukit bukau. Wahhh....! Cantik sungguh bukit itu.Saya tak berapa pasti apa yang cantiknya tapi memang cantik. Permukaan bukit tu sungguh luas. Kami terpaksa lah mendaki sedikit tetapi apabila sampai di atas puncaknya,sekali lagi macam semut !

Lepas beristirehat,bergambar-gambar maka kami pun meneruskan perjuangan. Dituruninya bukit kecil itu kemudian bergerak merentas jalan-jalan kampung. Serius,bahan kumuhan lembu bertaburan merata-rata di atas jalan.
Memang membangkitkan lagi suasana kampung itu. Seronoknya.! (Saya maksudkannya)
Kemudian sampailah ke part yang ditunggu-tunggu,hiking !
Didakinya bukit itu dengan rasa takut akan pacat dan haiwan sewaktu dengannya.
Daki punya daki,tibalah di satu check point ni.Semua orang kalut mengambil gambar,becerita-cerita.Tetapi selepas jemu melakukan semua itu,semua bertanya,"kenapa kita berhenti di sini?".
Kemudian mereka suruh kami turun balik dari bukit itu. Alah...mengapa begitu? Saya mahu ke puncaknya !

*

Kami menyambung perjalanan meredah kampung-kampung,kemudian kami redah pula sawah bendang yang kering kontang.Namun apa-apa pun,peristiwa baru bagi saya yang tidak pernah sekalipun meredah bendang. Cantik sangat !
After that,kami pun terus our journey pulang ke kem.Perjalanan itu memerlukan kami meredah ladang getas sekali lagi.Keluarnya daripada ladang getah itu,semua bersorak kegembiraan seperti sudah seminggu sesat di dalam hutan.

*

Cikgu melayan kami dengan makanan tengah hari kemudian kami berkumpul sekali lagi untuk tunggu bas.Malangnya bas kumpulan kami terpaksa pulang lewat akibat ketidakcukupan bas.
Akan tetapi,pengalaman meredah segala flora-flora ini amatlah menyeronokkan.Pengalaman pertama dude !

*

Itulah keindahan ciptaan Tuhan. Walaupun kelihataan hijau sahaja namun jika diamati baik-baik ciptaanNya,terselit kecantikan dan keindahan.
Allah Maha Besar ! Allah Maha Kuasa !
CiptaanNya tiada tandingan. Tiada kuasa yang setanding dengan kuasaNya.

*

"(Dialah) yang menciptakan langit dan bumi.Bagaimanakah Ia mempunyai anak sedang Ia tidak mempunyai isteri? Ia pula yang menciptakan tiap-tiap sesuatu,dan Dialah Yang Maha Mengetahui akan segala-galanya.(Surah Al-An'am : 101)(Sedikit foto untuk santapan penonton)
P/S: Terima kasih untuk Cik Z.H untuk foto-foto ini.

No comments:

Post a Comment